مكی با بیان اینكه تركیه به دنبال مهار كردها و تأمین امنیت داخلی خود است، اظهار كرد: پس از سقوط بشار اسد، تركیه تلاش خواهد كرد تا نقش تعیینكنندهای در شكلدهی به تركیب قدرت و نفوذ خود در این منطقه ایفا كند.
مرتضی مكی، كارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتگو با برنامه «عصر مقاومت» رادیو مقاومت با بیان اینكه بدون حمایتهای مالی و لجستیكی تركیه، گروه تروریستی تحریرالشام نمیتوانست پس از سركوب داعش به فعالیتهای خود ادامه دهد، گفت: منطقه ادلب به نوعی در تركیه قرار داشت و توافقاتی میان ایران، روسیه و تركیه برای مرزبندی حضور گروههای تروریستی وجود داشته است.
وی با بیان اینكه تركیه به دنبال مهار كردها و تأمین امنیت داخلی خود است، افزود: حملات تركیه به كردها در شمال عراق و نقش این كشور در كنترل گروههای تروریستی بارز است و اردوغان به دنبال احیای نفوذ عثمانی و گسترش قدرت منطقهای تركیه در خاورمیانه است. پس از سقوط بشار اسد، تركیه تلاش خواهد كرد تا نقش تعیینكنندهای در شكلدهی به تركیب قدرت و نفوذ خود در این منطقه ایفا كند.
این كارشناس مسائل سیاست خارجی در مورد تحولات سوریه و نقش كشورهای مختلف در این زمینه به ویژه به نقش تركیه اشاره و بیان كرد: تركیه در آینده سهمی از تحولات سوریه خواهد داشت. آمریكا با 900 سرباز در سوریه و حمایت از گروههای تروریستی، به ویژه داعش، در تلاش برای شكلدهی به خاورمیانه جدید است. روسیه نیز كه از زمان شوروی نفوذ زیادی در سوریه داشته، به دلیل درگیریهایش در اوكراین، تا حدی از سوریه دور شده و انگیزه كمتری برای حمایت از بشار اسد دارد.
مكی در مصاحبه تلفنی با رادیو مقاومت به سناریوهای مختلف آینده سوریه اشاره كرد و گفت: بیثباتی و ناآرامی در این كشور میتواند فرصتهایی برای قدرتهای منطقهای ایجاد كند.
وی بر لزوم گفتگو و مشاركت گروههای مختلف در تشكیل یك حكومت فراگیر تأكید كرد و گفت: احتمال جنگ داخلی در سوریه وجود دارد.
كارشناس مسائل سیاست خارجی به كاهش نیروهای آمریكایی در سوریه اشاره و اظهار كرد: این موضوع به تغییر راهبرد یا اهداف كلان آمریكا در منطقه مرتبط است. این تغییرات ممكن است به هماهنگی با اسرائیل و نقشآفرینی آن در سوریه مرتبط باشد.