ایران صدا
صدای جمهوری اسلامی ایران

دانش‌آموزان با فرا رسیدن دهه فجر از همه خوشحال‌تر بودند چرا كه می‌توانستند سهمی بزرگ در برپایی جشن‌های انقلاب در مدارس داشته باشند، حالا كه كروناست و این فعالیت‌ها كمرنگ‌تر شده لازم است تا یادی از سال‌های ابتدای پیروزی انقلاب و فعالیت‌های

دوباره بهاری دیگر از تولد انقلاب رسید و زنگ فجر به صدا درآمد تا بار دیگر در كلاس‌های بهمن، مشق خاطرات انقلاب كنیم.

امسال اگر چه در چهل و سومین بهار انقلاب دانش‌آموزان پشت میز نیستند و كرونا نگذاشته است به رسم چندین ساله، عید پیروزی را در كنار هم جشن بگیرند، مدرسه را آذین ببندند و برای اجرای سرودهای بهمنی آماده شوند اما خواندن خاطراتی از حال و هوای مدارس و دانش‌آموزان در سال‌های اول پیروزی انقلاب نیز برایشان شیرین است.

آن روزها صدای زنگ مدرسه هم با امروز تفاوت داشت.

با شروع دهه فجر صدای سرودهای انقلابی از بلندگوی مدارس به گوش می‌رسید.

از همان لحظه ورود به صحن مدرسه پرچم‌های مثلثی و كاغذی كه روی آن تصویری از امام و جمله دهه فجر مبارك باد،بود خودنمایی می‌كرد.

راهروهای منتهی به كلاس‌ها نیز با شرشره‌های رنگی چشم نواز بود، برخی كلاس‌ها با همت خود بچه‌ها تزیین می‌شد تا حس خوش دهه فجر در جای جای مدرسه جاری باشد.

آن طور كه یك دانش‌آموز دهه 60 گفت: از همان اوایل بهمن برای اجرای برنامه‌های دهه فجر سر از پا نمی‌شناختیم، هر كس دوست داشت گوشه‌ای از كار را بگیرد و یك جور مقابل معلم و مدیر مدرسه عرض اندام كند، البته برنامه‌ریزی و اجرای برنامه با سال بالایی‌ها بود و در مدارس ابتدایی، كلاس چهارمی‌ها و پنجمی‌ها به نوعی رئیس بودند و بقیه از آن‌ها در اجرای برنامه‌های دهه فجر اطاعت می‌كردند.

آن موقع روزی را هم برای تشویق شاگرد اول تا سوم هر كلاس و برگزاری جشن ویژه پیروزی انقلاب انتخاب می‌كردند.

گروه سرود در سالن نمازخانه تمرین می‌كرد و روزی كه قرار بود در صف، صبحگاه اجرا شود شور و حال بیشتری بین بچه‌ها جریان داشت.

به گفته وی، در روزهای پیروزی انقلاب، آن‌ها كه درسشان بهتر بود، بیشتر در برنامه‌های دهه فجر دخیل بودند و برای تمرین و كمك به اجرای برنامه‌های این ایام در كلاس درس كمتر حضور می‌یافتند و معلم‌ها نیز مخالفتی نداشتند.

سرودهای انقلابی هم هر روز و قبل از مراسم صبحگاه از بلندگو پخش می‌شد و سرودهایی چون خمینی‌ ای امام، 22 بهمن، بوی گل و سوسن و یاسمن آمد از جمله آن بود، هر چند این روزها نیز بسیار شنیده می‌شود.

خاطره انگیزترین برنامه‌ها

یكی از افرادی كه در سال‌های قبل از پیروزی انقلاب هم دانش‌آموز بوده است، هم گفت: سالی كه انقلاب به پیروزی رسید، دانش‌آموز كلاس چهارم دبستان 25 شهریور بیرجند بودم (بعد از پیروزی انقلاب به 17 شهریور تغییر نام یافت) و تعطیلی حدود دو ماهه مدارس كه در نتیجه اعتصاب كاركنان اداره آموزش و پرورش بود فرصتی برای بچه‌ها به وجود آورد كه در كنار بازی‌های كودكانه در حركت‌های انقلابی هم شركت كنند.

وی ادامه داد: به یاد دارم راهپیمایی هفتم بهمن 57 از خیابان انقلاب آغاز شد و زمانی هم كه یكی از مأموران ژاندارمری آن زمان تیراندازی به سمت مردم را شروع كرد، كودكی در آستانه 10 سالگی بودم كه در جمعیت خیابان حكیم نزاری حضور داشتم.

بعد از درگیری و تیراندازی مأموران حكومتی، مردم متفرق و از طریق كوچه‌های اطراف، از آن صحنه دور شدند كه این یكی از خاطره انگیزترین خاطراتم در روزهای قبل از انقلاب است.

در سال‌های بعد از پیروزی انقلاب مراسم دهه فجر یكی از خاطره انگیزترین برنامه‌هایی بود كه از زمان دانش‌آموزی به یاد دارم.

آماده شدن گروه‌های تئاتر، سرود و اجرای برنامه‌ها و مسابقات مختلف برای دانش‌آموزان هم نسل ما كه در مقایسه با دانش‌آموزان فعلی از امكانات سرگرم كننده كمتری بهره‌مند بودیم بسیار لذت بخش بود و یك روز هم دانش‌آموزان مدارس را در دهه فجر برای تماشای برنامه‌های منتخب شهرستان به ویژه نمایش نامه‌ها به یكی از سالن‌های مهم شهر از جمله آموزش و پرورش یا كانون پرورش فكری می‌بردند.

در كنار همه این‌ها، برگزاری مسابقات ورزشی در كلاس نیز حال و هوای خاصی در بین دانش‌آموزان به وجود می‌آورد.

دانش‌آموزان ،پایه اصلی اجرای برنامه‌ها

یكی دیگر از دانش‌آموزان سال‌های ابتدای پیروزی انقلاب هم این طور ادامه داد كه در سال‌های اول گرامیداشت دهه مبارك فجر به دلیل این كه برنامه‌های متنوع بسیاری از اجرای سرود و نمایش‌نامه گرفته تا برگزاری مسابقات مختلف فرهنگی، هنری و ورزشی توسط دانش‌آموزان در مدارس اجرا می‌شد، در عمل در این ایام از درس و مشق خبری نبود و برنامه‌ریزی برای اجرای برنامه‌های دهه فجر چند هفته قبل از فرا رسیدن دهه فجر شروع می‌شد.

با فرا رسیدن این دهه شور و نشاط خاصی در مدارس به وجود می‌آمد و پخش سرودهای انقلابی در زنگ‌های تفریح بر فضای مفرح به وجود آمده در مدارس می‌افزود و تهیه روزنامه دیواری و نصب آن در سالن مدارس، آذین‌بندی كلاس‌های درس با شرشره، برپایی مسابقات و ... از جمله برنامه‌های دهه فجر بود كه توسط دانش‌آموزان به بهترین شكل اجرا می‌شد.

به گفته وی، سخنرانی افراد انقلابی در مراسم صبحگاه مدارس كه در مبارزات قبل از پیروزی انقلاب حضور چشمگیری داشتند از دیگر برنامه‌های جذاب دهه فجر در سال‌های ابتدای پیروزی انقلاب در مدارس بود.

مرتبط با این خبر

  • راهپیمایی 22 بهمن در سراسر كشور و 140 نقطه دنیا برگزار می‌شود

  • 1700پروژه همزمان با دهه فجر افتتاح شد

  • افتتاح بیش از هزار پروژه عمرانی و اقتصادی در آذربایجان غربی

  • بوشهر، كارگاه بزرگ عمرانی و اقتصادی/ آغاز عملیات اجرایی بیش از 1800 طرح عمرانی و اقتصادی در دهه فجر امسال

  • ایثارگری بانوان انقلاب و دفاع مقدس الگوی برای سایر زنان جهان

  • اجرای طرح سند بنیادین در آموزش و پرورش جهت شكوفایی و استعداد دانش‌آموزان

  • مركز ملی فضای مجازی آنچنان كه باید كارآمد و كارا نیست / بی قانونی و رها شدگی مهمترین المان در فضای مجازی است

  • وقتی صدام در اردن هم از جمهوری اسلامی ایران شكست می‌خورد

  • كتاب خاطرات فرماندهان عملیات بیت‌المقدس نوشته می‌شود

  • اعتماد ملت به امام خمینی (ره) عامل شكست رژیم شاهنشاهی بود